Katılımcılarımızın başarı hikayeleri: Merve Kirişci

Katılımcılarımızın başarı hikayeleri: Merve Kirişci

Katılımcılarımızın başarı hikayelerini hiç merak ettiniz mi? Bu yazıda konuğumuz Merve Kirişçi!
Miuul17 Ara 2022

Yeni yetkinlik kazanmayı hedefleyen sektör çalışanları, üniversitesi öğrencileri veya alan değiştirmek hedefiyle Miuul’u seçen mezunlarımızdan Merve Kirişçi, yazımıza konuk oluyor. Merve, “Veri Bilimci Yetiştirme Programı” katılımcılarından.

 

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ben MEF Üniversitesi 3. sınıf siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler öğrencisi Merve Kirişci. Aynı zamanda veri bilimi ve yapay zeka yan dal öğrencisiyim. Felsefe ve girişimcilik adına araştırmalar yapar ve bu alanda yazılmış kitapları okurum. Girişimci dünyasını anlamaya yönelik olan sürecimde üniversitemin verdiği imkanla girişimcilik yan dal programının derslerini alma fırsatım oldu. Aynı zamanda Yetgen 21. yüzyıl yetkinliklerini geliştirme programına katılma fırsatını bulmak ile birlikte hem içselleştirmem gereken yetkinliklere hakimiyetim hem de farkındalığım arttı. Yetgen sonrasında aldığım kararlardan birisi okuduğum bölümü avantaja dönüştürmek ve kendimi sürüden ayırmak, bir nevi outlier bir kişi olmaktı. Ayrıca içerik tüketimini bir noktada üretime dönüştürmenin farkına vardım ve sürekli tükettiğimiz içerikler sonrasında bunu üretme tarafına geçirmenin önemini gördüm. Bu noktada öğrendiğim her bilgiyi başkalarıyla paylaşmak adına Medium profilimde düzenli olarak blog yazılarımı paylaşıyorum. Bu anlatım sonrasında söyleyebilirim ki Merve Kirişci felsefeye ilgi duyan, girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak isteyen, yetkinliklerini geliştiren ve içerik üreticisi bir veri bilimcidir.

 

Veri bilimi alanına olan ilginiz ne zaman başladı?

Yetgen'de aldığım eğitim boyunca Erhan Erkut hocamdan sıkça duyduğum "herkes bir programlama dili bilmeli" cümlesi benim Veri Bilimi alanına olan ilgimin başlangıcıydı. 2021 yazında Python öğrenmeye çeşitli online kurslardan eğitimler almaya başlayarak serüvenime adım attım. Yaklaşık 6 ay boyunca bireysel olarak birçok platformu deneyerek eğitim almaya devam ettim. Ardından üniversitemde yeni açılan yandal programı olan Veri Bilimi yandal programının açılmasıyla birlikte bu programın ilk öğrencilerinden birisi oldum fakat algoritmik düşünme ve veri biliminin felsefesine yakınlaşamadığımı fark ettiğim için bu eğitimlerin beni ileriye taşırken bir noktada tıkanacağımı düşündüm. Python öğrenme aşamasından veri bilimi kariyer yolculuğuna karar vermemin en büyük nedeni de üniversitede okuduğum bölümdü. Siyaset Bilimi alanı benim için bir kariyer vaad etmediği için Veri bilimi alanına sarıldım ve şimdi kendime güvenmemi sağlayan Miuul ve Veri Bilimi Okulu ile gerçek sektör projelerini gerçekleştirerek eğitimime devam ediyorum.

 

Tercih ettiğiniz eğitim ve bu eğitimi tercih etme nedeniniz nedir?

Veri Bilimci Yetiştirme Programı’nı tercih ettim ve bu tercihimin nedeni hızlandırılmış, online ve mentor destekli olmasıydı. Ön hazırlık sürecinde alacağım eğitime ve sonrasında program süresince kendimi hep bir üst seviyeye getireceğime olan inancım yüksekti. Programa başlamadan önce eğitimi deneyimlemiş pek çok arkadaşımla iletişime geçme fırsatım oldu ve tavsiyelerin hiçbir zaman olumsuz olmayışı dikkatimi çeken noktalardan birisi olmuştu. Bunun dışında eğitimde ele alınan noktaların sektörde son derece önemli olan fakat başka eğitimlerde bulunamayacak şekilde kıymetli oluşu ve bununla birlikte gerçek hayat örneklerinden 10 adet sektör projesi gerçekleştiriyor olmak benim için bulunamayacak bir fırsattı. Özellikle farklı alandan gelen birisi olarak dezavantajlıyken aldığım eğitim ve disiplinli bir çalışma programı beni oldukça ileriye taşıdı.

 

Bu alanda nasıl ilerlemek istiyorsunuz? 

Bu alanda kurumsal veya kurumsallaşmış startuplarda junior seviyesinde Veri Bilimi kariyer yolculuğuma başlamayı hedefliyorum. Aynı zamanda Tübitak projelerine katılma hazırlığındayım ve bu anlamda yine aynı programda eğitim aldığımız arkadaşlarımla ekip olarak çalışmalara devam ediyoruz. Sektör ve proje yarışmaları dışında ilk sırada gelen hedefim veri bilimi alanında yüksek lisansımı tamamlamak ve eğitim seviyemi üst seviyeye taşırken aynı zamanda farklı departmanlardan geliyor olmamın dezavantajını avantaja dönüştürmek olacaktır.

 

Eğitime karşı beklentiniz neydi ve beklentinizi karşıladığını düşünüyor musunuz?  

Başlangıçta olduğum nokta ile şu an olduğum nokta arasındaki farkı düşündüğümde eğitime başlamadan önce bunu hayal etmediğimi hatırlıyorum. Miuul öncesi yaklaşık 1 yıllık Veri Bilimi alanında eğitim geçmişim vardı fakat ön hazırlık ile birlikte 6 ay boyunca Miuul desteğiyle eğitim almak serüvenimi bambaşka bir noktaya taşıdı. Beklentimin hiçbir zaman karşılanmadığı bir an olmadı ve bunun aksine bireysel gerçekleştirmek istediğim projelerde bile hiçbir zaman reddedilmeden destekleniyor olmak ve mentorlerimin yanımda olduğunu hissetmem de ayrıca bana güven verdi. Bu sebeple beklentimin son derece karşılayan bir eğitim olduğundan bahsederek iyi ki Miuul, iyi ki Veri Bilimi Okulu demek istiyorum.

 

Aldığınız eğitimin iş hayatına nasıl bir katkısı oldu?

Sektörel geçişimde aldığım eğitimin iş hayatıma ve hayallerime katkısı olduğunu somut örneklerini de görerek söyleyebilirim. Bu alana çok uzak birisi olarak başladığım serüvenimde veri biliminin gerektiği her noktada kendime güvenerek yer alabildiğimi, şirketlerin problem ve projelerini desteklerken eksiklik yaşamadığımı ve eğitim geçmişimle birlikte ortaya bir iş çıkarırken kalitesinin de dikkat çektiğini gördüğümü söyleyebilirim. Üniversitemde veri bilimi yandal öğretmenlerimle birlikte şirketlere projeler yapmak ve Tübitak projelerine katılabilmek de ayrıca eğitim sonrası gerçekleştirebildiğim fakat eğitimin başında hayalini bile kuramayacağım bir olsaydı.

 

Bu eğitimi almak isteyen kişilere tavsiyeniz nedir?  

Eğitimi almak isteyen kişilere vermek istediğim tavsiyelerden ilki ön hazırlığın küçümsenmemesi ve tamamının bitirilmesi olacaktır. Ön hazırlık sürecinin eğitime büyük bir katkısının olduğu ve eğitim adına temel oluşturduğu unutulmamalıdır. Bunun dışında eğitim hızlı ilerliyor, haftalık video süresi, projelere ayrılacak süre ve bununla birlikte recap (özet) ve mentor dersleri süreci öğrencinin gelişimine yönelik olacak şekilde kurgulanıyor ve bunun yoğunluğu da hatırı sayılır derecede oluyor. Bu süreçte en büyük çözümün disiplin ve çok çalışmak olduğunu düşünüyorum. Özellikle farklı alanlardan gelen kişilerin belki herkesten çok daha fazla çalışması ve bunun disiplin doğurması kaçınılmazdır.

 

Eğitim size nasıl bir bakış açısı kazandırdı?  

Eğitimin bana kazandırdığı bakış açısı paylaşımcılık kültürü ve disiplin oldu. Öncelikle içerik tüketicisinden içerik üreticisi konumuna geçmenin yarattığı avantajı ve mutluluğu fark ettim. Eğitim boyunca her öğrendiğim bilgiyi Medium profilinde paylaşmanın hem arkadaşlarıma faydası olduğunu hem de kendim adına pratik olduğunu gördüm. Bunun dışında eğitim veya iş ne olduğu fark etmeksizin disiplinin başarı getirdiğini deneyimlemiş oldum ve bundan sonraki süreçte de bu bakış açısı ile ilerliyor olacağım.

 

Eğitim süreci ile ilgili “keşke” dediğiniz bir an var mı? 

Eğitim süreci ile ilgili keşke dediğim nokta eğitimin bir noktada son bulmasıdır. Keşke hep bu topluluk içerisinde yer alsam ve katkı sağlamaya devam etsem dediğim çok fazla nokta oldu. Böylesine kolektif bir şekilde çalışan, emek veren ve başarılı arkadaşlarımın yer aldığı bu eğitim platformunda herkesin tutkusunu ve birbirine destek oluşunu görmek paha biçilemez!

 

 

Bu yazıda Merve'yi tanıyarak, veri bilimi ile tanışma sürecini, katılmış olduğu eğitim hakkında tecrübelerini paylaştığı keyifli bir sohbetin sonuna geldik. Siz de Miuul'u seçip Başarı Hikayesi yazan katılımcılarımızdan biri olabilirsiniz. Endüstri ortaklıkları ile güçlendirdiğimiz programlarımıza göz atmayı unutmayın!

Miuul

Skills of tomorrow

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.