Veri Bilimci Olmak için Kariyer Yolculuğuna Çıkmaya Hazır mısınız?

Veri Bilimci Olmak için Kariyer Yolculuğuna Çıkmaya Hazır mısınız?

Bu yazıda veri bilimci olmak için yola koyulanların akıllarına gelen bazı temel soruları yanıtlıyoruz.
Şule Akçay19 Tem 2022

Miuul'un kariyer yolculuğu programları katılımcılarına geleceğin mesleklerine giden yolda gerekli temel yetkinlikleri kazandırıyor. "Data Scientist Path" eğitimimiz de bu programlarımızdan bir tanesi. Bu çalışmada alana yeni giriş yapanların akıllarında beliren bazı soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz.

 

Veri bilimi nedir?

Veri bilimi, veriden anlamlı bilgi çıkartmak amacıyla gerçekleştirilen, veri içindeki gizli örüntüleri açığa çıkaran, farklı problemleri veri odaklı bir biçimde çözmeyi ilke edinen çalışmaların bütünüdür.

 

Neden veri bilimi?

Günümüzde veri giderek daha fazla önem kazanıyor. İş dünyası dahil toplumun her kesiminin geleceğini etkileyen bir dijital dönüşüm sürecindeyiz. Bu dönüşüm VERİ ile başlıyor. Günümüzde artık yalnızca ticari anlamda güçlü olan ülkeler değil, verisi güçlü olan ülke ve şirketler konuşuyor. Etrafımıza baktığımızda bankaların ve mağazaların işleyiş biçimlerinden hastalıkların tedavisine kadar birçok çalışmanın temelini veri bilimi atıyor. Ham veriyi işleyerek anlamlı hale dönüştürenler fark yaratıyor.

 

Veri bilimci olmanın avantajları nelerdir?

Bu soruya böylesi heyecan verici bir alanda onlarca farklı yanıt vermek mümkün. Bazılarını sıralamak gerekirse: 

  • Geleceğin mesleklerinden biri olarak anılan bir alanda fark yaratma olanağı,
  • Farklı sektör ve disiplinlerde çalışma imkanı, 
  • Sektör ortalamalarının üzerinde maaş,
  • Sektöre ve çalışma ortamına bağlı olarak uzaktan veya freelance çalışma imkanı.
     

Bir veri bilimcinin görevleri nelerdir?

Farklı sektörlerde veri bilimci pozisyonundan beklentiler yer yer farklılaşsa da bir veri bilimcinin görevleri dendiğinde akıllara şunlar gelebilir:

  • İhtiyaçlar doğrultusunda gerekli veri kaynaklarını belirlemek,
  • Verilerin toplanması sürecini koordine etmek,
  • Verileri üzerinde çalışılan proje kapsamında kullanılabilir hale getirilmek,
  • Veriden elde edilen çıktıları görselleştirmek,
  • Veri kalitesini belirlemek,
  • Veriyi işleyerek ham veriden anlamlı bilgi elde edebilmek,
  • Veriyi temizlemek ve doğrulamak,
  • Veriyi analiz etmek için tahmine dayalı modeller oluşturmak ve makine öğrenmesi algoritmaları geliştirebilmek.

 

Bir veri bilimcinin sahip olması gereken temel yetkinlikler nelerdir?

Bir veri bilimcinin öncelikle heyecanlı ve meraklı olması şart. Ele aldığı veriyi heyecanla didiklemeyen bir veri bilimcinin başarılı olabilmesi pek de olası gözükmüyor. Bunların dışında ise sahip olunması gereken temel yetkinlikler dendiğinde akıllara ilk olarak şunlar geliyor:

  • Analitik bakış açısı ve problem çözme becerisi
  • Programlama bilgisi
  • İstatistik ve matematik bilgisi

Bunlara ek olarak veri bilimcinin, içerisinde bulunduğu sektör ve ele aldığı iş problemine dair iş bilgisine sahip olması gerektiği muhakkak. Öyle ki örneğin bir makine öğrenmesi modeli geliştirmek için uygulanabilecek özellik mühendisliği ile yeni değişkenlerin üretimi bazen ancak tümüyle bu iş bilgisine dayalı olabiliyor ve bu bilgi olmaksızın yüksek başarı metriklerine ulaşabilen modeller geliştirmek zorlaşabiliyor. Son olarak veri bilimcinin elde ettiği çıktıları etkin bir biçimde paydaşlara ve çalışma arkadaşlarına aktarabilmesi gerekiyor ve bu konu bir temel yetkinlik olarak iletişim becerilerini gündeme getiriyor.

 

Veri bilimci olmak için hangi bölümde okumalı?

Günümüzde veri bilimi alanında bilgisayar mühendisliği ve istatistik çıkışlıların yer yer öne çıktığını görüyor olsak da farklı mühendislik dalları yanı sıra sosyal bilimlerin çeşitli alanlarından da başarılı veri bilimcilere rastlamıyor değiliz. Veri bilimi alanında ilerlemek istiyorsanız, bu alanda edinilmesi gereken temel yetkinliklerinizi kuvvetlendirerek bu alana kolaylıkla giriş yapabilirsiniz.

 

Veri bilimci olmak istiyorum ama nereden başlamalıyım?

“Veri Bilimci olmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum” diyorsanız, gerçek firmaların gerçek iş problemlerinin çözüldüğü, daha önce on binlerce katılımcıyı eğitmiş ve alanında adından hayli söz ettirmiş deneyimli eğitmenleri kadrosunda barındıran, güçlü mentor kadrosuyla 7/24 sorularınıza yanıt bulabileceğiniz Miuul'un “Data Scientist Path” kariyer yolculuğu programıyla çalışmalara başlamanızı tavsiye ediyoruz.

 

Veri bilimciler ne kadar maaş alıyor?

Veri bilimci maaşları şirketten şirkete değişiyor. Bu alanda Türkiye genelini kapsayan bir maaş araştırması henüz bulunmuyor olsa da Kariyer.net verilerine göre 2022 yılı itibariyle bu alandaki ortalama maaşın 12 bin TL civarında olduğu görülüyor. 

Yurtdışında da veri bilimci maaşları farklılaşabiliyor. ZipRecruiter verilerine göre giriş seviyesinde bir veri bilimcinin ABD'de ortalama yıllık 68 bin Dolar alıyor.

 

Nerelerde veri bilimci olarak çalışabilirim ?

Verinin hayatımızın her yerinde olduğunu düşünürsek bir veri bilimcinin çalışma alanının da oldukça geniş olduğu sonucuna varabiliriz. Veri bilimcilere aşağıdaki yerlerde rastlamanız hayli olası:

  • Danışmanlık şirketleri
  • Bilişim firmaları
  • Teknoloji şirketleri
  • Finans sektörü
  • Bankalar
  • Kurumların veri departmanları
Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.